S-a mai dus o ediție de campionat din Superliga României la fotbal, una care a reușit să țină publicul conectat până la capăt pentru miza calificării în cupele europene. Ultima echipă urcată în trenul participantelor în plan internațional este CFR Cluj, după ce Farul, FCSB și Sepsi erau deja cele trei echipe asigurate de prezența în competițiile de anvergură. Iată o analiză despre sezonul 2022 – 2023 în cele ce urmează.
Farul – campioană surpriză dar meritorie în sezonul 2022 – 2023
Dacă aruncăm acum un ochi asupra cotelor de la startul sezonului pentru câștigarea campionatului, Farul Constanța – echipa care a reușit în cele din urmă această ispravă – avea o cotă de 20,00 pentru a reuși, la mare distanță de primele trei favorite: CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova. Cu ambiția lui Gheorghe Hagi, marele fost fotbalist pe post de antrenor la echipa natală, Farul a clădit încă din startul sezonului un proiect ce creștea de la zi la zi. Au început constănțenii fără a fi luați foarte tare în serios, în ideea ce se vor înjumătăți punctele și vor putea fi ajunși. Dar Farul a condus clasamentul cap-coadă în sezonul regulat, având și cele mai multe goluri marcate, 54 (la egalitate cu CFR Cluj).
Deschide-ți contul Fortuna azi și ai
100% până la 500 de lei la prima depunere!
Doar că jocul foarte bun al marinarilor a continuat și în play-off, iar în special pe teren propriu au fost de neoprit. Au fost câteva victorii foarte clare, gen 8-0 cu FC Botoșani, ori 7-2 contra Rapidului (în play-off), reușite cu foarte mulți jucători tineri în teren, precum Borza (17 ani), Mazilu (17 ani), Sali (17 ani). Hagi a reușit să creeze o echipă cu un joc ofensiv de mare calitate, cu foarte mulți tineri în teren – combinați cu fotbaliști cu experiență refuzați în alte locuri.
Totul avea să se decidă în penultima etapă din play-off pentru câștigarea campionatului, când Farul a pornit și cu handicapul unui rezultat nedrept pe tabelă, scor 0-2 cu FCSB. Dar răsturnarea s-a produs, iar victoria cu 3-2 a pornit fiesta la Constanța, pentru un titlu câștigat pe merit ca prestații în teren, ce a oprit hegemonia de cinci sezoane a celor de la CFR Cluj.
FCSB, de la retrogradare, în lupta la titlu din Superliga
Un sezon al contrastelor a fost pentru FCSB, echipă care a început cu sincope de provocau mari dureri de cap fanilor săi. Bucureștenii se aflau în zona locurilor de retrogradare la startul sezonului, iar calificarea în play-off părea destul de improbabilă la un moment dat. Odată eliminată din Conference League, FCSB a început să trateze mult mai serios problema din campionat și a urcat etapă de etapă în clasament. Calificarea în play-off s-ar produs, în cele din urmă, fără mari probleme, ci chiar cu elan pentru a participa în cursa pentru titlu. Și, ce-i drept, FCSB a fost singura care s-a ținut după Farul până spre final, dar a trebuit să se mulțumească din nou cu locul al doilea în Superliga, pentru a șaptea oară în ultimii opt ani.
Sepsi, o nouă participare europeană după sezonul 2022 – 2023
O echipă de genul tace și face în fotbalul românesc este Sepsi, care reprezintă Sfântu Gheorghe, un oraș mic în comparație cu celelalte reprezentante din țară. Chiar dacă au fost ceva probleme referitoare la participarea lui Sepsi în faza de play-off, ajungând la un meci decisiv cu FCU Craiova 1948. Inițial câștigat la masa verde, după scandări xenofobe ale galeriei, partida decisivă a fost câștigată mai clar de atât, 4-0, iar Sf. Gheorghe avea să vadă fotbal de play-off.
Deschide cont nou la Betano
Primești AUTOMAT 333 Rotiri GRATUITE la Gates of Olympus!
Doar la BETANO!
Nu s-a făcut de râs nici în faza superioară de campionat, dar cel mai important a fost parcursul din Cupa României. După ce a trecut de Mioveni și CFR Cluj în fazele eliminatorii, Sepsi a câștigat finala cu U Cluj după loviturile de departajare și va fi din nou prezentă, pentru al doilea an la rând, în preliminariile Conference League.
CFR Cluj – calificare cu scandal
Cea de-a patra echipă românească participantă în cupele europene avea să se decidă după un baraj între CFR Cluj (locul 3 din play-off) și FCU Craiova 1948 (câștigătoarea din play-out). Clujenii veneau după sezonul 2022 – 2023 din Liga 1 considerat ratat, în care au avut un parcurs extrem de slab în play-off, fără să mai conteze cu adevărat în lupta la titlu la ultimele jocuri, plus o eliminare la scor din semifinalele Cupei României. Pe aceleași coordonate de prestație împiedicată a clujenilor în acest meci decisiv, disputat în Gruia, într-o singură manșă, a intervenit sămânța de scandal după eliminarea lui Bauza – cel mai important jucător al oltenilor.
Deschide cont la Casa Pariurilor, depune 25 de lei și ai 75 de lei din partea Casei!
Abia din acel moment (min. 67), CFR Cluj a început să devină periculoasă la poarta adversă, iar abia în reprizele de prelungiri a marcat golul victoriei. Dar partida nu s-a încheiat până nu a venit și a doua eliminare în rândul jucătorilor oaspeți, plus o tentativă a oltenilor de a scoate echipa de pe teren. În cele din urmă, CFR Cluj a reușit să obțină calificarea în preliminariile Conference League – unde va fi cap de serie până la accederea în grupe.
Rapid și CSU Craiova, marile pierzătoare
Dacă ar fi de evidențiat două echipe din Superliga României care au de ce să se oftice pentru acest sezon, ar fi Rapid și CSU Craiova. Giuleștenii au pornit din trombă campionatul și au cochetat mult timp cu pozițiile de pe podium, dar podul de piatră s-a dărâmat pe final până a fost ratată complet orice șansă la calificarea în cupele europene. Cu Dan Șucu, un nou finanțator al clubului, plus banii veniți de pe vânzarea lui Rareș Ilie la Nice – Rapid a trebuit să se mulțumească doar cu jumătate de obiectiv îndeplinit, calificarea în play-off.
Lucrurile stau și mai rău la CSU Craiova, care a ratat complet sezonul. Încă de la început lucrurile au scârțâit, motiv pentru care Balint a fost schimbat rapid din postura de antrenor. Adus cu surle și trâmbițe, Mirel Rădoi n-a reușit s-o scoată la capăt nici el cu Craiova lui Rotaru, iar oltenii au încheiat sezonul în genunchi, cu Neagoe antrenor. Au pierdut acasă un meci cu Sepsi, pe care dacă l-ar fi câștigat ar fi jucat barajul de Conference League.
Concluzii
Am avut parte de cel mai spectaculos play-off de la pornirea acestui sistem competițional din Superliga. Au fost meciuri pline de adrenalină, cu multe goluri, răsturnări de scor și, bineînțeles, surprize. Ingrediente ce au transformat campionatul românesc de fotbal din nou într-un produs ce poate fi urmărit cu interes de către publicul larg. Și, bineînțeles, speculat din plin de pasionații de pariuri sportive. S-au marcat, per total, 90 de goluri în meciurile de play-off, ceea ce înseamnă o medie de fix 3 goluri pe meci – cea mai mare din istoria Superligii la acest capitol.