Dacă tot e perioada propice de făcut transferuri, am considerat că putem să îndeplinim rolul de director sportiv pentru o clipă la fiecare club din Superliga, în așa fel încât să venim cu o propunere de TRANSFER realizabil pentru Liga 1 sezonul 2023-2024. Ca să putem să fim capabili de a scoate profit la pariuri sportive trebuie să avem viziune asupra fotbalului, iar prin aceste propuneri ne dorim să arătăm că avem cunoștințe despre fenomenul în cauză. Adică să nu facem propuneri de tip Arabia Saudită, care culege cu averi pe post de salariu marile vedete europene precum Benzema și Kante, ci să ne încadrăm în sfera fotbalului nostru. Astfel, avem câteva criterii pe care le vom bifa pentru fiecare echipă: necesitate, posibilitatea de a fi realizat transferul, istoricul strategic.
Așa că începem lista cu propuneri, în ordine alfabetică, pentru un transfer ce am dori să vedem la fiecare club din prima ligă din România, Superliga. Bineînțeles, în dreptul fiecăruia vom oferi explicațiile cuvenite propunerii noastre.
FC Botoșani: Richard Jelena (FK Miercurea Ciuc) – atacant, 25 ani – propunere transfer Liga 1 sezonul 2023-2024
În a preveni o nouă situație de criză pentru noul sezon, cum s-a tot întâmplat în precedentul ar fi nevoie ca FC Botoșani să aibă jucători de atac capabili să marcheze sau să creeze pericol în dreptul porții adverse. Așa că propunerea noastră vine din Liga 2, de la FK Miercurea Ciuc, prin atacantul maghiar Richard Jelena. Este un vârf clasic de careu, masiv și greu de marcat de apărările adverse. Are experiența primei ligi din Ungaria în spate, iar în ultimele două sezoane a jucat pentru FK Miercurea Ciuc, pentru care a marcat 20 de goluri în 40 de partide (fără să fi fost integralist în toate meciurile).
Dacă media de goluri s-ar transpune în Liga 1 la un gol la 3 jocuri, cum ar trebui să fie raportul, ar fi 13 goluri înscrise în 39 de partide (sezon regulat + eventual play-out). Cu o astfel de medie ar putea fi golgheterul echipei și produs numai bun de făcut profit ca vânzare după numai un singur sezon. Jelena a lăsat de înțeles că vrea să plece de la Miercurea Ciuc la ultimul său meci din Liga 2, așa că ar trebui să fie accesibil de transferat.
CFR Cluj: Andre Duarte (FCU 1948 Craiova) – fundaș central, 25 ani
E clar că CFR Cluj va trece prin schimbări majore în această vară, dar e necesar să păstreze un ritm ridicat pentru a avea continuitate în planul participărilor în cupele europene. Astfel, am propus pentru CFR Cluj să fure de sub nasul rivalei FCSB cel mai bun fundaș central din campionatul românesc din sezonul precedent. Andre Duarte (Portugalia) este în stare de conflict cu FCU Craiova, iar o sumă modică plătită în schimbul său (de exemplu banii încasați de la Rapid pe Braun) ar putea salva situația pentru toată lumea în Liga 1 sezonul 2023-2024.
Duarte ar fi mulțumit că scapă de FCU și poate să joace în cupele europene și în lupta la titlu, cu un salariu evident mai bun, Craiova nu-l pierde gratis, iar CFR Cluj își întărește apărarea. Se pare că Yuri și Burcă, fundașii centrali din sezonul trecut, sunt pe picior de plecare, iar de pe cel puțin unul dintre ei se pot scoate bani în acest mercato. Iar cea mai bună soluție de a-i înlocui considerăm a fi Andre Duarte, care a jucat toate minutele în cele 41 de meciuri din Superligă pentru FCU Craiova. Un alt atu al acestei mutări ar fi că CFR Cluj s-ar asigura că rivala FCSB n-ar beneficia de aportul unui fundaș de calitate. Iar disponibilitatea sa la toate meciurile din sezonul trecut arată că poate fi cu adevărat o piesă de bază pentru clujeni și, eventual, vândut mai departe dacă face un sezon bun în cupele europene.
Deschide cont nou la Betano
Primești AUTOMAT 333 Rotiri GRATUITE la Gates of Olympus!
Doar la BETANO!
CSU Craiova: Deian Sorescu (Rakow) – extremă dreapta, 25 ani
Terenul Craiovei este înclinat înspre stânga, acolo unde se află polul de putere, cu Bancu și Andrei Ivan. Așa că este nevoie să fie contrabalansat cu jucători de calitate și pe flancul drept, pentru ca CSU Craiova să devină cu adevărat o candidată certă la titlu. Cea mai bună soluție accesibilă pe piață este Deian Sorescu, fotbalist ce aparține de campioana Poloniei, Rakow, dar care a evoluat în returul sezonului precedent la FCSB. Cum bucureștenii nu-i activează clauza de cumpărare, iar clubul din Polonia nu-l are în planuri pentru sezonul următor, Sorescu ar putea fi adus sub formă de împrumut, cu opțiune de cumpărare, în cazul în care acesta va confirma și obiectivele vor fi îndeplinite.
Fost jucător și la Dinamo, dar și component la echipa națională a României, Sorescu poate juca atât ca fundaș dreapta, mijlocaș dreapta sau ca extremă – toate fiind posturi deficitare la Craiova. Investiție mică, jucător bun și perspective mari de reușită – ingredientele perfecte pentru un transfer. Rămâne de văzut doar dacă e adevărată oferta din partea Rapidului, vehiculată de presă, dar până atunci rămâne în picioare propunerea noastră pentru el la Craiova.
Deschide cont la Casa Pariurilor
Primești până la 600 RON Bonus de Bun Venit
Doar la Casa Pariurilor
FCU Craiova: Andrei Miron (U Cluj) – fundaș central, 29 ani
Fie că pleacă sau că rămâne Andre Duarte la FCU Craiova, tot e nevoie la echipă de un fundaș central pentru anul viitor în Liga 1 sezonul 2023-2024. Iar cum oltenii duc lipsă de identitate în multe momente prin prisma faptului că sunt prea mulți jucători străini în lot, ne-am gândit că este nevoie de un jucător român cu aptitudini de lider. Astfel, am ajuns la varianta Andrei Miron, actualmente la Universitatea Cluj (dar fără o situație prea clară la clubul clujean – unde sunt mulți fundași centrali sub contract).
Miron a debutat în prima ligă la Galați, pentru Oțelul, după care a trecut pe la FC Botoșani, FCSB și în Israel (la Hapoel Haifa). A fost căpitan la Botoșani și la FCSB, pesemne că este genul de jucător care se impune. FCU 1948 Craiova are nevoie și de acest gen de fotbaliști, pe lângă cei cu calitate tehnică din atac de care dispune.
Dinamo București: Alexandru Greab (CS Mioveni) – portar, 31 ani
La Dinamo situația este un pic mai complicată decât la celelalte echipe, pentru că e neclar statutul de a transfera/legitima noi jucători. Dar dacă ar putea să o facă, primordial este postul de portar, după ce a fost dezavantajată de gafele goalkeeperilor în sezonul trecut. Pentru participarea în Superligă este nevoie de un portar cu experiență, așa cum este Alexandru Greab, care la cei 31 de ani a adunat deja peste 100 de prezențe în primul eșalon. A fost portarul titular al lui FC Argeș în urmă cu două sezoane, când piteștenii au ajuns în play-off.
A rămas liber de contract după retrogradarea cu CS Mioveni, pentru care a jucat doar în 13 partide din 2023, după ce sezonul îl începuse tot la FC Argeș. Ca disponibilitate și ca opțiune ar fi o variantă foarte bună pentru Dinamo, care nu dispune de mari resurse și posibilități de a se întări pentru noul sezon. Dinamoviștii au arătat foarte bine în multe momente din finalul Ligii 2, iar cu un portar de siguranță în spate ar putea să spere la o figură frumoasă o dată cu revenirea în Superligă.
Deschide-ți contul Fortuna azi și ai
100% până la 500 de lei la prima depunere!
Farul Constanța: Arnold Garita (FC Argeș) – atacant, 28 ani
La cât de multe meciuri se preconizează la Farul în acest sezon, este clar că-i nevoie de un lot cât mai numeric și echilibrat valoric pentru a avea șanse la un nou titlu în Liga 1 sezonul 2023-2024. Pentru că Alibec reprezintă o piesă importantă în echipă și nu va putea să joace permanent, iar Morar și Munteanu au părăsit deja echipa, ne-am gândit la o altă variantă de atacant în persoana lui Arnold Garita, un jucător din Camerun antrenat în Franța. Chiar dacă a retrogradat cu FC Argeș, a dovedit în multe momente că este un bun marcator și chiar reușește să intre în faze de construcție a jocului – ceea ce s-ar potrivi de minune la Farul lui Gică Hagi.
A marcat 14 goluri în 38 de partide pentru FC Argeș, într-o echipă de te-apucă depresia când o vezi jucând. Dar potențialul său ar putea fi exploatat mult mai bine de către echipa lui Hagi. Cum situația sa contractuală este neclară cu gruparea argeșeană, Hagi are mai multe monede de schimb ca jucători ce pot fi oferiți și puși bine în valoare în Liga 2 de către clubul din Pitești. O eventuală plecare a lui Alibec, după ce s-ar rata sezonul de cupe europene, ar putea fi acoperită de Garita, iar dacă rămân amândoi atunci e cu atât mai bine.
FCSB: Andrei Chindriș (UTA) – fundaș central, 24 ani
Este bine-cunoscută căutarea de ani de zile a FCSB-ului de fundași centrali. Fără să ne dăm peste cap pentru ceva extrem de spectaculos dar greu de realizat, ori de a urmări piste străine complet necunoscute (cum pare a fi tendința actuală la club), am mizat pe un jucător ce a mai fost în vizorul patronului de la FCSB. Ideea aducerii lui Andrei Chindriș este că ar fi adus un fundaș central încă tânăr, trecut prin experiența a trei echipe în ultimii ani, FC Botoșani, Santa Clara (Portugalia) și UTA (în sezonul trecut). Este un jucător care are la el ambele picioare, cum se zice în fotbal, suficient de multă calitate de a construi din spate și poate fi o variantă de încercat de FCSB.
La cât a tot încercat patronul de la FCSB ce ar mai avea de pierdut și cu Chindriș? Mai ales că ar putea renunța la Haruț pentru a fi adus Chindriș, de care s-a convins deja că nu se va putea baza la modul serios pe el. Iar în cel mai rău caz, Chindriș va ajunge o bună soluție de rezerve pentru postul de fundaș central. Dar și dacă va prinde, atunci se poate transforma fie într-un jucător de bază pentru ani mulți, fie într-un produs de export cu posibilitate de profit imediat, pentru că vârsta este de partea fundașului central.
Deschide-ți cont la Mozzart pentru un
Bonus de bun venit de până la 1750 lei pentru pariori!
FC Hermannstadt: David Maftei (Unirea Dej / Farul) – fundaș dreapta, 18 ani
O spunem din capul locului că Hermannstad, prin persoana lui Dani Coman (manager sportiv), are una din cele mai sănătoase strategii de transferuri din fotbalul românesc. Tocmai de aceea am urmat firul narativ al său și venim cu o propunere de jucător ce poate să fie folosit deja ca titular în Superliga, prin a acoperi necesitatea de regula cu fotbalist U21 permanent în teren. Această propunere este David Maftei, care aparține de Farul, ce a evoluat în sezonul trecut la Unirea Dej – cu care a ajuns în play-off.
Deși are doar 18 ani, a strâns deja un număr important de meciuri în al doilea eșalon și are și prezențe cu prestații notabile pentru România Under 19 (cu care a participat la turneul final din Franța). Stă bine pe picioare în duelurile 1 vs. 1, înțelege bine jocul și poate să-și aducă aportul și în plan ofensiv. Este o soluție pe termen lung, pe care FC Hermannstadt o poate specula, mai ales că Farul se află într-o postură în care nu are nevoie momentan de Maftei în echipă în Liga 1 sezonul 2023-2024.
Oțelul Galați: Răzvan Matiș (Unirea Dej / Farul) – extremă stânga, 22 ani
Sunt destul de multe posturi de acoperit la Oțelul, dar ne-am gândit la un profil de jucător care să poată să țină de minge în momentele grele. Pentru că stilul de joc este unul care nu presupune posesia în majoritate, este nevoie de un fotbalist cu calități tehnice care să poată să ofere momente de răgaz coechipierilor ori să se așeze în teren, dar să poată să și ofere pase inteligente ce pot fi speculate de experimentații atacanți Fatai și Cîrjan.
Așa am ajuns la Jack Grealish de România, cum poate fi descris Răzvan Matiș – fotbalist ce a jucat bine la Unirea Dej în partea a doua a sezonului precedent, provenind de la Farul. Poate să joace ca extremă stângă, dar și ca inter stânga în 4-3-3. Chiar dacă mai are și alte soluții în acele posturi, Dorinel Munteanu a preferat să facă modificări frecvent pentru a-i avea proaspeți permanent pe jucătorii săi din astfel de poziții-cheie. Iar Răzvan Matiș poate fi una din soluțiile viabile ale Oțelului din sezonul viitor, dar că gruparea gălățeană continuă pe același fir de unde i-a adus deja pe Pop și Bodișteanu.
Petrolul Ploiești: Alexandru Tudorie (Sepsi) – atacant, 27 ani
Cu toate că a făcut un sezon bun în campionatul precedent, când a fost la un pas să prindă faza de play-off, Petrolul a avut foarte mult de suferit pe faza de atac. Mai precis, a găsit cu greu drumul spre gol, având al patrulea cel mai slab atac din sezonul regulat și al treilea din play-out. Necesitatea de goluri ne duce cu gândul la potrivirea cu un eventual transfer al unui atacant, așa cum este Alexandru Tudorie – recunoscut drept marcator ca principală calitate.
Cu 11 goluri în sezonul trecut pentru Sepsi, ar putea fi cheia perfectă în fața porții adverse pentru Petrolul, mai ales cu jucători precum Budescu și Grozav care să-l servească direct cu mingea pe cap. Tudorie este liber de contract după ce s-a despărțit de Sepsi și nici n-ar implica niciun cost de transfer. Are experiența meciurilor de Superligă de partea sa și s-ar putea transforma într-un mare atu pentru ploieșteni, care chiar ar putea spera la un loc de play-off dacă adaugă mai multe goluri înscrise la golaveraj.
50 de lei free bet
la verificarea contului NetBet!
Înregistrează-te acum!
Poli Iași: Sekou Camara (FC Botoșani) – atacant, 25 ani
Pentru o nou-promovată, așa cum este Poli Iași, este nevoie să aibă cât mai multe soluții de atac ce să-i aducă golurile necesare pentru a se salva de la retrogradare. Iar pentru a fi siguri că au parte de ceea ce-și doresc, ieșenii pot apela la o soluție ce le-a fost benefică în trecut. Și anume atacantul Sekou Camara, fost jucător sub formă de împrumut la Poli Iași în urmă cu două sezoane. A marcat atunci 11 goluri în 24 de partide pentru o echipă total disfuncțională a Iașiului, care a fost în play-out în Liga 2.
Revenit la FC Botoșani, a marcat de cinci ori în sezonul precedent de Superligă, la 33 de prezențe (dar prea puține ca integralist). Din motive necunoscute, nu a fost agreat prea tare la Botoșani și pare că ar putea fi ușor de atras de acolo către locul în care a dat cel mai bun randament din carieră – la Poli. Constituie un mare avantaj că atacantul din Guinea cunoaște deja clubul, orașul și mediul din jurul echipei, iar integrarea sa n-ar mai trebui să se facă în timp, ci cu efect imediat. E clar că acceptă și un sistem de rotație în echipă, pentru că la fel s-a întâmplat și în sezonul trecut la Botoșani. Iar cel mai important lucru este că ar asigura echipa ieșeană de cel puțin 7-8 goluri în Liga 1 sezonul 2023-2024.
Rapid București: Bogdan Vătăjelu (Rapid) – fundaș stânga, 30 ani
Una dintre cele mai active echipe pe piața transferurilor din această vară a fost Rapid. Și îi încurajăm să continue în aceeași notă bună pentru a putea reuși să intre cu adevărat în lupta la titlu pentru sezonul următor. Două din posturile deficitare ar fi cele de fundaș dreapta și fundaș stânga, poziție pentru care a fost adus deja Braun de la CFR Cluj. Doar că nu este de ajuns și mizăm pe un potențial transfer al lui Bogdan Vătăjelu, care a devenit liber de contract după despărțirea de CSU Craiova.
Cu vastă experiență de partea sa, nu se poate pune la îndoială calitatea sa, iar după câteva meciuri bune la Rapid ar putea să intre chiar în vederile echipei naționale – unde este mare criză de fundași stânga. La clubul bucureștean a jucat Junior Morais ca fundaș stânga în mare parte din sezonul precedent, dar la aproape 37 de ani e greu de mizat pe el prea mult timp în continuare. Plus că Vătăjelu a evoluat în sezonul trecut pentru Craiova și ca fundaș dreapta, unde ar putea fi drept soluție și la Rapid. E gratis și util, iar rapidiștii ar trebui să se grăbească să-l legitimeze până nu devine tentantă vreo ofertă din țări străine.
Sepsi Sf. Gheorghe: Mihai Lixandru (CS Mioveni) – mijlocaș defensiv, 22 ani
Sepsi este una dintre echipele bine gestionate în fotbalul românesc ca nivel de strategie pentru transferuri, iar cel mai bun exemplu este cum s-a acoperit la postul de fundaș dreapta pentru a avea soluții de jucător ce se încadrează în regula de Under 21. Totuși, am observat că încă e loc de îmbunătățiri în echipă, iar o variantă de acoperit este cea de mijlocaș defensiv. Acolo unde Sepsi se bazează exclusiv pe Nicolae Păun – fotbalist ce ar putea fi vândut în viitorul apropiat. Așa că variantă de back-up până ar pleca, plus înlocuitor de viitor este Mihai Lixandru, rămas liber după retrogradarea cu CS Mioveni.
Dar Mioveniul n-a picat din vina sa, ci dimpotrivă, Lixandru a fost unul dintre remarcații de acolo. Dă kilometrajul peste cap la cât de mult aleargă și această capacitate la efort îl ajută să facă multe recuperări și să acopere bine zonele lăsate libere de jucătorii de atac. De asemenea, este component al echipei României Under 21, cu care participă la Campionatul European.
Universitatea Cluj: Rareș Ispas (Sepsi Sf. Gheorghe) – fundaș stânga, 22 ani
Pleacă Ispas și vine… Ispas. Cam așa ar suna ce le propunem celor de la Universitatea Cluj pentru Liga 1 sezonul 2023-2024. Despărțirea de Denis Ispas (29 de ani) a fost deja confirmată de clubul clujean, dar considerăm oportună aducerea unui fundaș stânga. Pe care l-a identificat în persoana lui Rareș Ispas. Acesta iese din regula de Under 21, dar a avut destul de multe meciuri jucate pentru Sepsi la un nivel bun.
A pierdut lupta cu Andreas Dumitrescu și poate că schimbarea mediului i-ar prinde bine pentru progresul său în carieră. Iar la U Cluj este nevoie de un fundaș stânga de meserie, chiar dacă Chipciu a jucat foarte bine în sezonul trecut pe acea poziție. Pe de o parte, Chipciu are o vârstă ce s-ar putea să nu-i permită să joace meci de meci la același nivel, iar Ispas ar putea să-i țină locul. Iar, în plus de asta, dacă Ispas se integrează și ia locul de titular, atunci Chipciu ar putea fi mutat pe o altă poziție din teren unde să fie cel puțin la fel de util. E cam win-win situation și pentru club, dar și pentru jucător.
UTA: Dorin Codrea (Concordia Chiajna) – mijlocaș central, 26 ani
Una dintre problemele celor de la UTA în sezonul trecut a venit din lipsa de consistență de la mijlocul terenului. Și nu e nevoie de adus cineva cu figuri sau cine știe ce CV, ci un fotbalist responsabil pentru munca pe care o are de făcut pe teren. De aceea ne-am orientat ca propunere către Dorin Codrea, timișorean la origine (ar fi și aproape de casă), care a jucat în ultimii doi ani pentru Concordia Chiajna.
Într-un vestiar cu nume grele precum Tamaș sau Rusescu, acesta este căpitan de echipă – drept dovadă că este și un jucător respectat de colegi și care reușește să se impună. Nu iese foarte mult în evidență, dar face acea muncă de care o echipă are nevoie pentru a scoate rezultatele dorite. Are abilitatea de a muta jocul dintr-o parte în alta, disponibilitate la efort și caracteristici de lider. Nu știm cum ar fi compatibilitatea sa ca fost jucător la Poli Timișoara la rivala UTA, dar s-au mai văzut cazuri de acest gen și în trecut și n-au fost probleme.
FC Voluntari: Andrei Șerban (Chindia Târgoviște) – extremă, 22 ani
Dacă ar fi un real motiv de îngrijorare pentru FC Voluntari ca perspectivă, ar fi prin prisma îmbătrânirii lotului de jucători. Tocmai de aceea venim cu o propunere de jucător tânăr, cu experiență deja de două sezoane bifate în prima ligă. Este vorba despre extrema Andrei Șerban, care ar aduce un plus de viteză și creativitate în atacul ilfovenilor. Faptul că vine la o echipă cu un lot bun de jucători experimentați l-ar putea ajuta și pe el să se dezvolta mai bine ca fotbalist.
Deschide cont la Casa Pariurilor
Primești până la 600 RON Bonus de Bun Venit
Doar la Casa Pariurilor
Nu este neapărat un marcator, dar este capabil să creeze pericol, fiind un foarte bun jucător de gestionat momentele împotriva fundașilor adverși în Liga 1 sezonul 2023-2024. Poate fi util pe contraatac datorită vitezei, dar și pe joc pozițional pentru că poate amenința poarta cu șuturi de la distanță sau centrări precise. După ce l-au luat pe Cocian de la Dej, un alt jucător de 22 de ani, cei de la Voluntari sunt pe drumul cel bun în privința micșorării mediei de vârstă în echipă.