Ajunsă abia la a doua ediție, competiția Conference League se bucură de succes din partea echipelor din campionatele puternice, deși a fost creată mai mult pentru țările mai puțin dezvoltate. Finala din acest an, programată miercuri, 7 iunie, la Praga, este Fiorentina – West Ham, după ce în sezonul precedent AS Roma a câștigat în ultimul act cu Feyenoord. Hai să aruncăm o privire asupra actualului sezon de Conference League, dar și asupra competiției în general.
Deschide cont nou la Betano
Primești AUTOMAT 333 Rotiri GRATUITE la Gates of Olympus!
Doar la BETANO!
Salvarea prin Conference League
Ideea de creare a unei a treia competiții europene din partea UEFA a fost pentru a le oferi o cale către succes și echipelor din țările cu campionate mai puțin dezvoltate. Echipe precum Slavia Praga (Cehia), FC Copenhaga (Danemarca), Legia Varșovia (Polonia) sau FC Basel (Elveția) ar fi trebuit să fie în prim-plan. Altfel spus, echipe cu mare tradiție europeană dar fără posibilitățile financiare de a concura cu adevărat cu cele din elită (top 5 campionat europene – Premier League, Ligue 1, Bundesliga, Serie A și La Liga).
Deschide cont la Casa Pariurilor
Primești până la 600 RON Bonus de Bun Venit
Doar la Casa Pariurilor
Ori pentru echipe din Olanda, Belgia și Portugalia, care mai mereu sunt nevoite să-și vândă jucătorii cei mai buni către cluburile din țările mult mai bogate. Dar iată că ce și-a dorit UEFA n-a ieșit exact cum și-a dorit, pentru că tot formațiile din campionatele puternice țin steagul sus și în această competiție. Este calea prin care o echipă din cele cinci campionate își poate salva sezonul – câștigarea unui trofeu, plus garanția calificării în grupele Europa League pentru ediția următoare.
Fiorentina – West Ham, finala 2023
Un exemplu elocvent în acest sens este chiar finala din acest an dintre Fiorentina – West Ham. Italienii au terminat pe 8 în competiția internă, iar britanicii ce au investit peste 100 milioane de euro au încheiat abia pe 14 în Marea Britanie. Așa că miza acestui trofeu este chiar importantă pentru cele două echipe care au eliminat pe parcursul lor până în finală chiar acel gen de echipe pentru care a fost creată cu adevărat competiția. Dincolo de prestigiul de a cuceri un trofeu, ceea ce nu e deloc puțin lucru pentru echipe precum Fiorentina și West Ham, au asigurată continuitatea pentru a participa în cupele europene. Iar cum în campionat nu s-au descurcat să rezolve această cale, rămâne o miză și mai mare pentru această finală.
Fiorentina a trebuit să parcurgă patru faze eliminatorii, pentru că încheiase pe locul al doilea grupa de calificare din Conference League, după Basaksehir (Turcia), dar peste Hearts (Scoția) și RFS (Letonia): 4-0 și 3-2 cu SC Braga (echipa portugheză era venită din Europa League), 1-0 și 4-1 cu Sivasspor (Turcia), 4-1 și 2-3 cu Lech Poznan (Polonia), 1-2 și 3-1 cu FC Basel (Elveția).
Iar West Ham a avut de parcurs doar trei tururi eliminatorii până în finală, pentru că a câștigat grupa cu Anderlecht (Belgia), Silkeborg (Danemarca) și FCSB (România). Cu un lot net peste adversarele sale, nu s-a pus problema nicio clipă ca West Ham să nu poată treacă din fazele eliminatorii, astfel: 2-0 și 4-0 cu AEK Larnaca (Cipru), 1-1 și 4-1 cu Gent (Belgia), 2-1 și 1-0 cu AZ Alkmaar (Olanda).
Experimentul UEFA – pe altă cale
Ceea ce și-a propus UEFA nu a ieșit încă în măsura dorită, pentru că echipele din campionatele puternice pun stăpânire și pe această competiție – chiar dacă nu sunt din partea de top a țărilor pe care le reprezintă. Partea bună pentru echipele din țările mai puțin dezvoltate fotbalistic ar fi că premierile din Conference League sunt consistente, așa că reprezintă o mare gură de oxigen pentru buget un parcurs cât mai lung, cel puțin pentru faza grupelor.
Dintre echipele puternice care sunt teleportate într-un fel sau altul în Conference League, doar cele care luptă pentru mize mari în competiția internă tratează cu indiferență meciurile și ajung să fie eliminate, cum a fost cazul lui Tottenham în urmă cu două sezoane. Deși era marea favorită a competiției la start, a fost eliminată încă din grupe pentru că urmărea clasarea în top 4 în campionat, iar în Conference League a băgat mai mult rezervele și juniorii. Dar aceste cazuri sunt destul de rare în privința echipelor cu proveniență din zonele dezvoltate.
Plasa de siguranță a campioanelor
De asemenea, Conference League este plasa de siguranță a echipelor campioane – cărora li se oferă șanse suplimentare și după eliminarea din tururile preliminare ale Champions League. Astfel, o campioană dintr-o țară precum România, după ce este scoasă din tururile incipiente ale UCL coboară în cele de Europa League. Iar apoi, dacă nici acolo nu reușește, ajunge să sfârșească în Conference League – unde calea către grupe este mult mai ușoară. UEFA a gândit prin acest sistem o răsplată cât mai bună pentru echipele campioane din țări mai puțin dezvoltate fotbalistic, care au șansa să-și înzdrăvenească bugetul și coeficientul prin intermediul unui parcurs cât mai lung în cupele europene, cu Conference League ca plasă de siguranță în ultimă instanță.
Nume mari în ediția următoare de Conference League
Deja se cunosc mare parte dintre echipele participante în ediția 2023-2024 a Conference League, iar cele cinci formații (câte una din fiecare țară) din campionatele de top sunt care mai de care mai de anvergură. Iată lista completă a echipelor deja sigure de prezența în Conference League: Juventus (Italia) – formație care nu mai are nevoie de nicio prezentare, ce ar fi participat în Champions League dacă n-ar fi fost depunctată; Aston Villa (Anglia) – o echipă cu buget cât al unui campionat întreg din România, Ungaria sau o altă țară de acest gen ca nivel de fotbal; Eintracht Frankfurt (Germania) – câștigătoarea Europa League din urmă cu două sezoane; OSC Lille (Franța) – câștigătoarea titlului în Ligue 1 cu trei ani înainte; Osasuna Pamplona (Spania) – o prezență nouă în cupele europene, dar o echipă cu stil de joc foarte bine dezvoltat pe filosofia clasică spaniolă.
Deschide-ți contul Fortuna azi și ai
100% până la 500 de lei la prima depunere!
Așadar, Conference League este competiția hibrid, una pestriță ca prezențe a echipelor din cât mai multe țări posibile, ce pare să devină o nouă sursă pentru formațiile din țările puternice de a-și extrage seva necesară de succes. Rămâne de văzut cum va ricoșa totul în edițiile viitoare ale Conference League, date fiind modificările ce se vor produce în Champions League din ediția 2024 – 2025 – când sistemul actual al grupelor va fi înlocuit cu un tip de campionat.